Jeanine Jansen

Hoe luisteren we naar verschillen in groepen en teams?

Ik ben begeleider en coach bij Remember the Talent en docent bij Nyenrode. Op dit moment zit ik in de afronding van een PhD actie-onderzoek naar groepsdynamica. Actie-onderzoek is radicaal kwalitatief en een tikkeltje activistisch. Inspiratie put ik uit mijn roots (Antilliaans-Nederlands) en een mix van fenomenologie, psychologie & sociologie.

Mijn zoektocht begon met de onderzoeksvraag: Hoe kunnen we, naast het gebruik van bedrijfskundige theorie en universele teammodellen, dicht bij onze eigen wijsheid en ervaring blijven? Veel van de (haast onveranderde) modellen zijn gebaseerd op onderzoek uit een bepaalde tijd en paradigma, gericht op overeenkomsten in plaats van verschillen.

Deze tijd vraagt om meer ruimte voor diversiteit – niet alleen binnen teams, maar ook in hoe we over teams denken en praten. Onze opvattingen beïnvloeden tenslotte ons gedrag en onze realiteit.

Tijdens mijn workshop geef ik een andere kijk op groepen, geïnspireerd door de muzikaliteit die ik van jongs af aan heb ontwikkeld. Ik zing en improviseer mijn hele leven, o.a in koren. ‘Muzikaal’ luisteren biedt nuance en waardering voor verschillen, ver weg van traditionele theorieën zoals die van Tuckman of Belbin.

Ik daag je ook uit te reflecteren op jouw eigen vorm: hoe luister jij naar teams gebaseerd op je ‘eigen-wijsheid’? Benut jouw unieke talenten en durf de ruimte op te zoeken – voorbij klassieke kaders en oersaaie modellen.

Léonie van Rijn en Annemieke Figee

Meer over Jeanine

Jeanine Jansen is coach en begeleider bij Remember the Talent en docent bij Nyenrode Business Universiteit. Ze heeft sinds 2005 ervaring met het begeleiden van teams, leidinggevenden en talenten. Ze combineert haar kennis van persoonlijke ontwikkeling en groepsdynamica met de nieuwste theorie uit de veranderkunde. Anderen kenmerken haar stijl als bevlogen, eigenwijs en betrokken.

Leren doet Jeanine onder andere bij Ashridge Business School (PhD in Organizational Change) en ITIP (Instituut voor Integrale en Toegepaste Psychologie). Inspiratie haalt ze uit het werken met ideële organisaties zoals Giving Back en Che Amigo.